We zijn weg!

Post datum | mrt 26, 2023
POST CATEGORIE: 2023

Sailndine  2023: met de “Microbe” op Europa reis

1 juli 2022, mijn pensioen! Weliswaar 2 jaar vervroegd, maar na 40 jaar zelfstandige beroepsbezigheid in de voeding en horeca is het wel geweest. Mijn jeugddroom achterna: op grote omvaart.

In mijn jeugdjaren droomde ik van een loopbaan in de koopvaardij. Het lotje van het leven besliste er anders over en ik vond mijn weg in de wereld van de slagers en traiteurs. Maar “de zee bleef in mijn bloed zitten”!

En nu heb ik tijd om dat bloed te laten stromen, verre dromen waar te maken en met ons bootje te gaan zwerven. Zwerven maar naar waar?

We hebben jaren in de winter catamarans gehuurd in de Cariben . Prachtige streek van Grenada tot de Virgins. Maar soms iets te sterk contrast tussen arm en rijk. Ja wat is rijk? We horen daar niet bij maar voor de man van de straat in die landen is iemand met zo een boot … Als je in groep daar bent voel je u veilig maar zo met z’n tweetjes… dan moet je die eenzame mooie baaien vergeten. En in Europa is nog zoveel te zien wat wij nog nooit zagen. En we zijn zo verknocht aan onze Westerse gewoonten.

Dus in ‘t kort geschetst :

2023 Frankrijk, Bretagne en de Vendee

2024 Spanje noordkust en Portugal

2025 De Middellandse zee in en ….. dat is nog lang dus zien we wel

Begin 2023  : Microbe aanpassen voor de komende lange trip:

Zonnepanelen plaatsen, bijboot aanpassen, verbruiks batterijen van AGM naar lithium omvormen, nog eens deftig anti foulen en nieuwe zink anodes.

3 april 2023: exodus Colijnsplaat. Een emotioneel moment! 50 jaar heb ik daar in weekends en vakanties vertoefd. Mijn vader lag daar met zijn “Gudrun” bij de eerste plezierjachtjes (net toen de Watersport Vereniging Noord Beveland opgericht werd). Eerst een overnaadse houten boot van +-9 meter om grote kabeljauwen, zeebaarzen  en tongen te gaan vangen in een “open” Oosterschelde; later een Viksund motorsailer en sinds 1973 een Nicholson 35 een oerdegelijk Engels zeiljacht. En zo ging de “microbe” van vader op zoon (en nu zelfs verder op onze eigen kids).

In 1990 kochten we onze eerste zeiler: een Feeling 32: onze eerste “Microbe”. Een paar jaar later kruiste er een Oceanis 39 onze vaarweg. In 2007 starten we met ons Sailndine concept : met klanten de Zeeuwse Delta verkennne met schipper en tegelijk kok om te genieten wat het water ons culinair te bieden had. Daar hadden we een nieuwe boot voor nodig en vonden ons heil in een Jeanneau 43 decksaloon. Luxueuze boot maar op zeil onder de 15 kts wind niet in gang te krijgen. Dus in 2009 ingeruild voor onze huidige Jeanneau 44i, een match tussen toer-plezier en snelheid.

En eens de genadige leeftijd van 60 voorbij neemt de drang naar snelheid wat af en kiezen we terug wat meer voor genot en luxe. Vaste 3-blad schroef (geen onderhoud meer aan die max prop), bimini er op, goede stroomvoorziening, onafhankelijk van walstroom. Bijboot met alu bodem om op een strandje met keien te kunnen landen… Klaar om te vertrekken en volg ons op deze blog. Mark en Myriam

Geef een reactie.

5 Reacties

 1. Paul Boon en Annemie Schuddinck

  Profiteer nu maar van uw pensioen. Je hebt het zeker vast verdiend.
  Goede vaart .

  Groetjes

  Antwoord
  • Tante Annie

   Mark en Myriam , een nieuwe mijlpaal in uw leven . Geniet van al het moois . Veilige reis .

   Antwoord
 2. Mark Van Raemdonck

  oeps vandaag is heet zo ver…. tot nieuws

  Antwoord
 3. Peter Van De Weyer

  Goede reis, het gaat jullie goed. We proberen via de site jullie te volgen.

  Antwoord
 4. Bob DAEMS

  Prachtige teksten, je kan een nieuwe hobby beginnen als schrijver 🙂 Hopelijk nog vele jaren zeil en ander genot gewenst.
  🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *