Van Colijnsplaat naar Guernsey

Post datum | mei 7, 2023
POST CATEGORIE: 2023

Op 2 april werd ik als verrassing uitgezwaaid door mijn collega’s Klasseslagers, Kees en Bob.

Met z’n 3 , ikke, Bob en Stef richting Oostende. In Middelburg blijven hangen want moest s morgens tanken en nog wat kleine spulletjes aankopen bij Jos Boone.

zonnepanelen klaar
zonnepanelen aan dek
panelen aan de reling

en nog aan elke reling een paneel! Elektrisch gezien zouden we zelf bedruipend moeten kunnen zijn

Voor zij die ook in eigen energie willen voorzien : In een van volgende artikels uitgebreid verslag over de gedane aanpassingen.

Hup naar de Belgische kust. Zelfs vanop t strand in Duinbergen werden we gespot: Stefan stond op de uitkijk.

Chantal kwam ons een dagje vergezellen, hup naar Nieuwpoort en heb ze garnalen leren pellen, anders geen eten!

En dan op donderdag 6/4 hup naar Frankrijk. Niet veel goeds, aan de wind, berenkoud en vroeg in de ochtend. Eens voorbij Duinkerken West moeten we op motor verder of we missen de tij. Als we de dok willen binnen varen hapert de motor. Pff dat al op dag 4. Blijkt de alternator riem te zijn die slipt. Vlug vervangen en binnen. ’s Morgens moeten we al om 05.00 uitvaren maar nemen nog even een wacht boei om pas met opkomend licht te vertrekken. T is ook niet ver van Calais naar Boulogne.

Nog nooit Boulogne zo leeg geweten, maar t zonnetje zit met ons mee dus genieten en naar de vismarkt om een super paella voor te bereiden. tipje voor Boulogne bezoekers: ’s nachts bezoek gehad, dachten eerst meeuwen omdat onze emmer met vis resten leeg gehaald was, maar neen alles lag onder de kuip tafel en op een stukje chocolade paasei dat onze geburen ons gegeven hadden voor onze pasen zaten de knaagsporen van “ratten”. Houd uw luiken en deuren daar dicht!

zondag next stop zou Dieppe zijn maar gezien de weersomstandigheden bijten we door, recht naar Fecamp. Hopelijk op tijd binnen om bij de paterkens een Benidictine te gaan drinken. Tja die waren al aan hun vespers bezig… Dan maar vlug een lekkernij van Compagnie des pecheurs Irlandais gaan halen: Les Prats. Zalig tapas hapje. Kleine sprotjes in verschillende smaken in doosje met doorzichtig deksel.

IMG_5644

Damned, slecht weer in aantocht. Eerste keuze was St Vaast om enkele dagen van de heerlijkste oesters van Normandie te genieten. Helaas missen we het hoogwater en de stroom duwde ons nabij Barfleur tegen 11 knopen naar Cherbourg.

Wind, regen, zelfs de jaarlijkse Paas foor draaide zelfs niet. Kreeg daar een controle van 4 ijverige Gendarmes: heel de boot onderste boven, luiken van de bilge open, zoeken naar dubbele schotten. Schrokken wel van mijn wijnkelder. Gelukkig Franse wijnen (chauvinisten!). Na 1.30 u controle, alles in orde en een PV om bij een eventueel volgende controle te laten zien hoe braaf wij kleine Belgen zijn.

Hebben wel een leuke huis brouwerij gevonden “El Dorado” Degustatie natuurlijk:

Dan maar gaan fietsen met de Bromptons. Ook niet altijd even makkelijk: In Querqueville reed ik plat rond 12.00 u . Oh ja ik heb een fiets verzekering ENRA. Dan maar de plaatselijk bar tabac binnen en wachten….om 16.00 grote opligger voor de deur om 2 kleine vouwfietsjes en 2 Belgen met een rode neus terug naar Cherbourg te brengen.

Bootje Varen is Avontuur Ervaren… niet altijd op t water…

Zondag 16/4 klaart het op . met 20 kts wind scherp aan weg uit Frankrijk, The Race of Alderney in. Ze deed haar naam eer aan, de golven van voorbije dagen waren er nog heer en meester.

12 mijlen uit de kust van Guernsey de UK Yachtline gebeld en ons aangemeld binnen 2 uur in St Petersport. We moesten onze Gele Q vlag trekken en direct de Douane bezoeken en niet van boord voor we ingeklaard waren. Wat een miserie die Brexit dachten we. Je komt dan in St peters port, roept de havenmeester op en vraagt nog eens naar de procedure: Vul dat formulier XX in en steek het in de gele bus op de steiger. Welk formulier? heb geen printer aan boord! No Problem, havenmeester in zijn Dinghy en brengt dit naar ons; en van heel dat douane gedoe…. nog juist hetzelfde als voor de Brexit, papiertje in de gele bus en hup grote pinten “Lager” gaan drinken (btw bijna geen Stella meer te vinden zoals vroeger)

Maandag 17/4 hup naar Roscoff.

Geef een reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *