Concarneau tot Vannes en de Golf van Morbihan

Post datum | mei 16, 2024
POST CATEGORIE: 2023

Concarneau

Een van de mooiste haventjes met een oude binnenstad helemaal omwald door de zee. Deze haven is ook aangesloten bij “passeport escales” . Wij hebben hier dan ook een keer of vier langs geweest. Hier startte ook de “transat Paprec” een waar schouwspel van duo zeilers. Je mag denken en zeggen wat je wil maar die duo bemanning vind ik een dubbel zo veilige wedstrijd combi. Solo zeilen op zich is en blijft een soort uitdaging want er gebeurt op zee altijd wel iets onverwacht, iets onverwacht zwaar, moeilijk en soms levensbedreigend. Hoeveel slachtoffers heeft de Vendee Globe op zijn kerfstok?

Maandag gezellige markt en er is ook een “halles” waar je in de voormiddag al wat je wenst van voeding kan vinden.

Zeilbenodigdheden winkels , alles te vinden.

1 – Ile de Groix Port Tudy

Wil je in de hoog seizoen maanden tovenaars van havenmeester(essen) zien!
Daar moet je met 4 a 5 boten upraften aan boeien voor en achter terwijl de kleine (?) ferry van Lorient zich tegen de kaai wringt. Het is een fiets eiland maar een e-bike is wel een aanrader. Leuke bars en restaurantjes beetje overdruk als er een ferry gaat aankomen. Ook een mijltje west buiten de haven een goed ankerplaatsje wat mij ee wonderlijke makrelenvangst opleverde.

recept makreel in ’t zuur

fileren, de middelste kleine graatjes erin laten want die worden verteerd door de azijn.

De filets heel dik bestrooien met zout en 24 u laten zouten in koelkast

Na 24 uur de filets afspoelen en in de marinade leggen:

marinade : 1 deel azijn , 1/2 deel water, 1/2 deel water, uiringen, klein schepje suiker, peperbolletjes en gemalen peper en desgewenst dille en of appel reepjes

2 dagen laten rusten en elke dag de filets doen bewegen in de pot zodat overal marinade aan kan.

het vel er af trekken alvorens te serveren

bewaart 14 dagen in koeling

2 – Rade de Lorient

De rade van Lorient heeft voor mij meerdere bezienswaardigheden:

Net voorbij de Citadel stuurboord vindt je de haven van Port Louis. Pittoresk dorpje met ’s zaterdag een leuke week markt. Ook de het maritiem museum in de Citadel is een bezoek waard. Door de muren van de citadel strekt zicht een heel mooi strand uit waar het in de weekends “plekje zoeken” is.

nh

Net buiten het dorp vertrekt een overzetje naar Gavres. Mooi voor natuurwandelingen, een binnen zee waar veel gesurft wordt. ’s Zondags mag je het optreden van de Chanteuse niet missen in de brasserie vlak bij het pontje.

Wat de pontjes in de rade van Lorient betreft: je koopt in in een bar Tabac een kaartje met 10 ritten en die gebruik je op alle pontjes in de Rade. herladen mogelijk en 1€ per uur van het ene pontje op het andere.

De vroegere site van Duitse U-boten is nu omgevormd tot het prachtige leer en “doe” museum van Tabarly, een van de grootste zeil legendes van Frankrijk. Bijna al zijn boten liggen daar. Het is ook de basis van supersnelle wedstrijd jachten. Op deze site vindt je ook verschillende winkel-leveranciers van nautische benodigdheden bvb U-ship, AD accastillage, Comptoir de la mer.

Dit was van 1 april tot 30 september mijn zogezegde thuis haven van de Compagnie des ports de Morbihan. Door die ligplaats verekreeg ik een passeport escales:

Bij de 18 aangesloten havens van Morbihan zelf, mag je 2 opeen volgende nachten gratis verblijven. Na de 2e nacht zoek je een andere haven op om weer van 2 nachten gratis verblijf te genieten. Binnen deze 18 havens is het aantal overnachtingen onbeperkt binnen uw aangesloten periode. Boven op die 18 eigen havens dat zijn er zeer veel marina’s vanaf Zeebrugge tot Gibraltar en de UK (zie website)waar je ook recht hebt op 2 aaneensluitende en in totaal 5 gratis overnachtingen.

Even de fiets op om boodschappen te doen in de visafdeling van E.Leclerc (de betere super van Frankrijk, zo een beetje chauvinisme: “zoals bij ons Delhaize” Met onze Brompton ’s hebben we daar heerlijke fietsritjes gemaakt.

Als levende vrijgezel moet je ook als eens een proper broekje of t shirt en wordt je even “Was Kabouter”

Op zich een stad waar je alles vindt, behalve een ziel. Ik ben geen geschiedkundige maar je ziet dat deze stad tijdens de oorlog geheel van de kaart is geveegd en heropgebouwd. Er is bijna geen enkel gebouw meer van voor deze tijd terug te vinden. Het is ook een grote Maritieme legerbasis.

De enige ziel die ze hoog houden is de liefde voor Belgische bieren.

In mijn stamkroegje “Bar du Port” (hoe kan het ook anders) vloeien de Kasteelbiertjes als geen ander.

3 – Belle Ile Sauzon

Op Belle Ile vindt je een van de mooiste natuurlijke baaien van Bretagne : op het westelijke puntje : Port de Ster-Vraz . Geen sinecure om te ankeren maar echt even binnen en buiten varen geeft al voldoening genoeg.

Sauzon is het kleinste haventje, niet te diep stekende jachten kunnen net binnen de muur op boeien afmeren. Maar net als aan de talrijke witte bezoekers boeien net buiten de muur moet je met uw dinghy aan wal. Pitoresk maar als je geld uit de muur wil wordt je naar Le Palais doorverwezen.

4 – Belle Ile Le Palais

Le Palais, de hoofdstad van dit mooie eiland. Een pracht van een Citadel en met hoogwater kan je in de binnen haven. In ’t seizoen dagelijks een vers marktje maar wel stevig geprijsd.

5 – Presqu’ile de Quiberon Port Haliguen

Als je van heet westen komt aanvaren zie je van ver al het sprookjes kasteel in Port Maria.

Achter het hoekje, wel een heel hoekje want je vaart best door de passe de Teignhouse, vindt jhe Port Haliguen , de jachthaven van Quiberon. Deze vrij recente gerenopveerde haven was een van mijn favorieten.

Het woord schiereiland is hier niet gestolen. Slechts een klein strookje verbindt het met het vaste land. Aan de kant van de baai is het overal strand, aan de westelijke kant een en al rots. Prachtig fietspad rondom heel Quiberon.

In t noorden in Port Ivy een paar typische creperie’s en in t zuiden in Port Maria is er ’s zaterdags een prachtige week markt.

6 РLa Trinit̩

De thuishaven van supersnelle trimarans. Goede voorzieningen en heel behulpzame havenmeesters, gelukkig want het stroomt wel stevig in de haven en dan wordt aanmeren wel eens een huzarenstuk.

Van hieruit fietsten we verschillende keren naar Carnac-plage, een mondain badstadje met ook een oud stadsdeel in Carnac zelf.

Het toeristen treintje dat je langs de Megalieten en de oude Viking geschiedenis brengt mag je niet vergeten. Stopt in de haven, wel ticket goed bewaren want aan het bezoekers paviljoen boven Carnac is de feitelijke vertrek plaats en moet je opnieuw inchecken.

7 – Port du Crouesty

Onmiskenbaar de grootste Jachthaven in de hele regio. In juli enb augustus super druk dus meestal dubbelen. Maar op technisch gebied is hier alles, maar dan ook alles aanwezig!

Ergens eind juli, terwijl we in Pornichet lagen kregen we water binnen, een van de vervelendste zaken op een boot. Verdict: schroefaspakking versleten. Ik domoor in maart nog in Colijn grondige voorbereidingen op de wal uitgevoerd maar niet gedacht aan die pakking, die volgens de voorschriften om de 5 jaar vervangen moet worden. Pff effe langs de haven autoriteit daar : 1000 euro om enkel te liften en dan nog… monteur vinden enz. Effe een dipje, hoeveel dagen weken gaan hier over gaan.

Gelukkig even met Jeanneau dealer in Crouesty gebeld: binnen 2 dagen kan je gelicht worden en vervangen we op de 3e dag alles en kan je in de namiddag terug in ’t water. Het liften gaat daar zo vlot en voor 400 eur waren we in en uit!!

8 – Vannes

De hoofdstad van Morbihan die je zeker niet mag missen. De haven is bereikbaar van 3 u voor HW tot 3 u na. Best is om tegen HW aan te komen want dan vertrekken de meesten om mee stroom uit de Golf te varen.

Woensdag en vooral zaterdag is er een mooie markt wat een gezellige atmosfeer meebrengt. Ook de halle aux poissonsis een dagelijkse atractie.

Bezoek ook de cité Medieval met zijn creperie Dan Ewen met zijn beeld van Bretoense kokkin voor de deur.

In deze stad is in ’t weekend altijd iets te beleven.

9 10 11 – De Golf van Morbihan met zijn honderden eilandjes

De belangrijkste zijn Ile aux Moines en Ile d’ Arz. Overal wel een beschutte ankerplaats te vinden maar wel altijd rekening houden met de stroming!

Wil je toch aan t vaste land, Port d’ Arradon heeft enkele steigers, buiten de maanden juli en augustus heb je wel kans om hier aan te leggen. Zoniet op een boei en de havenmeesters komen je ophalen en terug aan boord brengen binnen hun bureel uren! Je kan er heerlijke oesters gaan eten bij de kwekers zelf.

Lindsay en Bo kwamen op bezoek op lekker te kunnen wingen.

Op Ile aux moines geraak je op dezelfde manier als in Arradon door een boei te nemen en u te laten afhalen.

En welke boot komen we daar tegen? Mijn vader zijn oude Nicholson 35, van 1972 en door een ijverig Engelse paar mooi opgeknapt maar toch nog vol authentieke elementen. We kregen een apero in de oorspronkelijke glazen en een hapje op een oud snijplankje van mijn pa, ja zelfs het molenaars mesje was aan boord gebleven. We moesten nog toelichtingen geven over een oud flesje kruidenlikeur dat aan boord gebleven was!

Geef een reactie.

3 Reacties

  1. Annie Heirbaut

    Dat kom je geen 2 keer tegen , gevolgd met veel mooie verhalen .

    Antwoord
  2. Annie Heirbaut

    Was u heel lang kwijt , terug van bij het begin . Zag wel waar de microbe was maar de laatste weken ook dat niet meer . Dus mijn eerste reactie , toen je de Gudrun tegen kwam . Nu maar verder genieten en dikke knuffel . Ik lees vanavond verder en blijf volgen , xxx .

    Antwoord
    • Mark Van Raemdonck

      ben al aan t stuk in de ria s bezig maar t weer wordt nu beter en dan zit ik nief zo veel achter pc

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *